Tim Riksman was bijna gestopt met voetballen, maar kan morgen de titel pakken met HZVV. 'Wij worden de terechte kampioen' (2024)

De voetballers van HZVV hebben zaterdag in Emmen de titel in de eerste klasse J voor het grijpen. Rechtsback Tim Riksman (25), die bij FC Groningen hoopte op een loopbaan als profvoetballer en dit seizoen wilde stoppen met voetbal, twijfelt niet.

Nee, eenvoudig gaat het niet worden, daar aan het Zwanenveld in Emmen bij DZOH, zegt de nog altijd in Groningen woonachtige Riksman. ,,We zullen het niet cadeau krijgen. DZOH wil nog de nacompetitie bereiken. Enkele spelers van DZOH sprak ik vorige week. Ze voorspelden me dat wij de titel niet in Emmen zouden grijpen. We zien het wel. Wij zijn in ieder geval ook erg gemotiveerd.’’

Winst bij DZOH volstaat voor de Hoogeveners die 4 punten voorsprong hebben op WVV. Bij een ander resultaat in Emmen kan de titel volgend weekend op de laatste speeldag gepakt worden, thuis tegen GRC Groningen.

‘Wij zijn de terechte kampioen’

Riksman, bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Hoogeveense zaterdagclub, is projectmanager bij interieurontwerper Zwartwoud in Groningen. De promotie naar de Vierde Divisie zou verdiend zijn, zegt hij. ,,Alles bij elkaar opgeteld zijn wij de terechte kampioen’’, oordeelt Riksman.

,,We hebben vooral na de winterstop een prachtige serie gehad met tien wedstrijden achter elkaar zonder verlies. Die werd weliswaar door SVBO (1-5) onderbroken, maar daarna hebben we de draad meteen weer opgepakt.’’

Darmproblemen

Voor de uit Den Helder afkomstige Riksman was het een seizoen met vallen en opstaan. Vooral het begin van de competitie was bijzonder vervelend, vanwege darmproblemen.

,,Ik kon niet voetballen en reizen voor mijn werk’’, vertelt de rechtsback, die bezig is met zijn vijfde seizoen bij HZVV. ,,Na diverse onderzoeken in het ziekenhuis werd de oorzaak van die darmproblemen niet echt gevonden. Aanvankelijk besloot ik te stoppen met voetbal. Na een maand kwam ik terug op mijn besluit en sloot me weer aan bij de groep. Ik moet nu op wedstrijddagen en trainingsdagen diarreeremmers slikken. Pas anderhalve dag later kan ik weer normaal naar het toilet. Hopelijk gaat het nu weer de goede kant op.’’

Niet terug naar Noord-Holland

Samen met enkele ploeggenoten reist Riksman elke week van Groningen naar Hoogeveen voor de wedstrijden en trainingen. Hij is nog lang niet van plan om ergens anders te spelen, het bevalt hem prima bij de club van trainer Bram Freie.

Ook privé verloopt alles prima voor Riksman. Afgelopen september wisselde hij zijn huurwoning in Lewenborg in om samen met zijn vriendin een koopwoning in de stad te betrekken. ,,Ik keer niet terug naar Noord-Holland’’, legt hij uit. ,,Mijn vriendin komt uit Friesland en ik woon inmiddels al weer jaren in Groningen.’’

Vijf jaar FC Groningen

Riksman kwam als jong voetbaltalent van 16 van Hollandia in Hoorn in 2014 bij FC Groningen terecht. Het scoutingapparaat van ‘De trots van het noorden’ zag wel wat in zijn voetbalcapaciteiten en hij speelde uiteindelijk 5 jaar in het groenwit, eerst in de gezamenlijke Onder-17 en Onder-19 van FC Groningen en Cambuur Leeuwarden en de laatste jaren voor Jong FC Groningen, met als ploeggenoten onder meer Glenn Bijl (nu KS Samara, Rusland), Amir Absalem (nu ADO Den Haag) en Michael Breij (nu Cambuur Leeuwarden).

Concurrentie van Hateboer

Uiteindelijk werd het echter allemaal net niet, niet in de laatste plaats doordat hij nogal wat concurrentie had op de rechtsbackpositie: naast Bijl stond in die jaren ook ene Hans Hateboer onder contract bij de FC. Riksman mocht wel even aan de hoofdmacht ruiken, maar uiteindelijk werd zijn contract niet verlengd, waarna hij koos zijn voetbalavontuur bij HZVV voort te zetten.

,,Daar heb ik geen spijt van’’, zegt hij. ,,Ik heb hier vrienden gevonden. Ik heb nu al beslist om het volgende seizoen ook bij HZVV te spelen. Ik heb ook niet meer de ambitie om terug te keren in het betaalde voetbal.’’

Nog altijd supporter van Ajax

Dat, terwijl hij vóór zijn periode bij FC Groningen, dus als puber, zelfs kans leek te maken op een loopbaan bij topclubs als AZ en Ajax. Bij de club uit Alkmaar werd hij net niet ingelijfd en hij miste de overgang naar Ajax ook op een haar na. Voor de club uit Amsterdam koestert Riksman desondanks nog altijd warme gevoelens.

Al vanaf zijn zesde jaar heeft hij een seizoenskaart in de Arena waar hij regelmatig gebruik van maakt. ,,Ajax heeft natuurlijk een moeilijk jaar achter de rug’’, zegt Riksman, ,,maar dat verhindert mij niet om toch regelmatig naar thuiswedstrijden te bezoeken. Ik blijf supporter van Ajax, door dik en dun.’’

Tim Riksman was bijna gestopt met voetballen, maar kan morgen de titel pakken met HZVV. 'Wij worden de terechte kampioen' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5769

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.