Chris Woerts verwerpt 'kleinburgerlijk denken' en is groot voorstander van komst investeerder. 'Zo wordt FC Groningen een tandeloze tijger' (2024)

FC Groningen had goud in handen met een buitenlandse geldschieter die tegen een investering van 25 miljoen euro genoegen nam met ‘slechts’ 49 procent van de aandelen van de club. Dat beweert Chris Woerts.

,,Het is kleinburgerlijk denken van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen dat ze deze investeerder niet hebben omarmd’’, zegt Chris Woerts, zakenman, sportmarketeer en voormalig commercieel directeur van de Eredivisie NV, over de deal die FC Groningen had kunnen sluiten met een Amerikaanse investeerder.

Woerts zegt zich goed te kunnen inleven in het besluit van algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen om na dit seizoen ontslag te nemen bij de noordelijke voetbaltrots. Dinsdag onthulde Gudde in deze krant dat niet de bedreigingen aan zijn adres of het ondermaats presteren van FC Groningen de redenen zijn geweest om in oktober zijn afscheid aan te kondigen. Nee, de beleidsbepaler had al tijden het gevoel te trekken aan een dood paard, omdat de gemeente voor zijn gevoel niet vooruit wilde met de club.

Hoogste huursom

Gudde en met hem zijn medebestuurders wilden 49 procent van de aandelen van de club over laten nemen door een Amerikaanse investeerder. Met dat geld was FC Groningen voornemens het huidige trainingscomplex te kopen dan wel een nieuwe te laten bouwen. Ook zou de club (een deel van) stadion Euroborg overnemen, ten einde van de torenhoge huisvestingslasten af te komen die jaarlijks aan de gemeente moeten worden afgedragen. Procentueel betaalt FC Groningen met een bedrag van ruim vijf miljoen euro de hoogste huursom en onderhoudskosten van het hele Nederlandse betaald voetbal.

Al het geld dat naar huisvesting gaat, kan niet worden uitgegeven aan spelers, zo redeneert Gudde. De directeur ziet de concurrentiepositie van FC Groningen zienderogen verzwakken ten opzichte van clubs die wel een externe geldbron hebben aangeboord. Met de onwrikbare houding van de gemeente vreest Gudde voor de toekomst van de club.

Slechte voorbeelden

,,Ik snap Wouter Gudde volledig als hij zegt dat hij in het college van de gemeente Groningen geen kennis en ambitie heeft aangetroffen’’, zegt Woerts. ,,Bij de presentatie van zijn plan werd gelijk gewezen naar de slechte voorbeelden, nooit naar de goede. Maar in de opzet van FC Groningen, waarbij je 49 procent van je aandelen uitgeeft, kan je helemaal niets gebeuren als club. Er ligt zelfs een soort van aanbeveling van de KNVB die voorschrijft dat als je meer dan 51 procent van je aandelen behoudt er feitelijk niets aan de hand is.’’

Feyenoord had volgens de sportmarketeer hetzelfde plan als FC Groningen. ,,Daar hebben ze het ook geprobeerd, maar daar konden ze niet de juiste investeerder vinden. Als je, zoals FC Groningen, een betrouwbare partij hebt die kennis met zich meebrengt en die akkoord gaat met die 49 procent, dan zou ik zeggen god zegene de greep jongens. Dan heb je een heel mooie deal op tafel liggen.’’

Manchester City achterna

Volgens Woerts heeft het er alle schijn van dat de gemeente de club klein wil houden. ,,Terwijl je de potentie hebt van een subtopper met die achterban, een prachtige volksclub. Je kunt zelfs Manchester City achterna, als je maar lef hebt. Maar lef en ambtenaren zijn twee dingen die niet samengaan. Het getuigt van kruideniersmentaliteit. Blijkbaar zijn ze bij de gemeente bang dat ze straks niet meer op de beste stoeltjes kunnen zitten als de investeerder binnen is. Ze vinden het natuurlijk maar wat leuk om mee te praten over een club. Een stukje macht over een onderwerp dat heel veel mensen belangrijk vinden. Dat geeft een extra dimensie aan hun werk. Je hebt bepaalde privileges. Daar hebben mensen meer mee dan met beleidsvoering.’’

Woerts heeft veel waardering voor de manier waarop FC Groningen is teruggekeerd in de eredivisie. ,,Het is heel knap dat ze dat binnen een jaar voor elkaar hebben gekregen. Dat geeft vertrouwen en dat straalt ambitie uit. De club wil vooruit, maar daar is wel extra geld voor nodig. Als je heldere afspraken maakt en de zaak goed dichttimmert is er niets mis met een investeerder die een belang neemt van 49 procent. Als dat tegen wordt gehouden is dat niets anders dan koudwatervrees van gemeentebestuurders.’’

Massa is kassa

Het advies van Woerts aan de opvolger van Gudde, Frank van Mosselveld, is om de plannen toch weer op tafel te krijgen bij de gemeente. ,,25 miljoen euro voor 49 procent van de aandelen is een keurig bedrag. Je bevrijdt je als club van een loden last als je je vastgoed in eigen beheer kunt nemen. Dat geeft zoveel meer vrijheid en zoveel meer exploitatiemogelijkheden. Massa is kassa. Dat geldt ook voor de financiën van een voetbalclub. De weg naar de top is duur en kostbaar. Als je daarbij externe hulp kunt krijgen in ruil voor een minderheidsbelang, ben je heel dom bezig als je die kans niet grijpt. Zo wordt FC Groningen een tandeloze tijger.’’

De gemeente Groningen liet eerder in een reactie weten dat zij het risico van de financiering van het stadion afgedekt wil hebben. ,,Ook op de lange termijn. We willen FC Groningen behouden voor onze stad, het is immers een volksclub.’’ Ook is het onderwerp van de buitenlandse investeerder volgens de gemeente niet meer op tafel gekomen door de degradatie van FC Groningen vorig seizoen.

Chris Woerts verwerpt 'kleinburgerlijk denken' en is groot voorstander van komst investeerder. 'Zo wordt FC Groningen een tandeloze tijger' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5615

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.