Hoe trailrunning schoenen te kiezen - Een koopwijzer | Mammut (2024)

Voor we meteen in de details duiken, hier is een snel overzicht van de belangrijkste kenmerken om op te letten bij het kopen van trailschoenen:

  • Robuuste en duurzame materialenHardloopschoenen moeten je voeten droog en moddervrij houden wanneer je buiten bent.

  • Speciaal profiel voor maximale grip:Om de best mogelijke grip op glad of oneffen terrein te garanderen, zijn de zolen van trailrunning schoenen uitgerust met een bijtend profiel en lange noppen. Voor harder, droger terrein raden we schoenen aan met kortere noppen.

  • Perfecte pasvorm en stabiliteitDe juiste pasvorm en extra versterkingen aan de hiel en de buitenzool bieden je alle grip en bescherming die je nodig hebt, vooral op oneffen paden - of wanneer je snel van richting moet veranderen.

  • De juiste demping om bij je gekozen loopafstand en terrein te passenAfhankelijk van de loopafstand en het terrein moeten je schoenen precies de juiste hoeveelheid demping bieden om maximale comfort en bescherming voor je gewrichten te garanderen.

Wat zijn trailrunning schoenen, en wat maakt ze speciaal?

Laten we beginnen bij de basis: Wat zijn trailrunning schoenen precies? In feite zijn het niet slechts eenvoudige sportschoenen, maar bieden ze een scala aan briljante eigenschappen die speciaal zijn ontwikkeld om je veilig over het wildste en meest uitdagende terrein te dragen - en om.”Voldoen aan de unieke eisen van trailrunning.In tegenstelling tot jouw normale paarCasual schoenen ↗Die ontworpen zijn voor gladde en gelijkmatige oppervlakken, zijn trailrunning schoenen de ideale keuze om oneffen en vaak gladde, onvoorspelbare terreinen te navigeren.

Het materiaal – bescherming tegen water, modder en rotsen

Trailrunning schoenen moeten een ware aanval van dingen doorstaan: scherpe rotsen, modder, wortels en wat je verder maar tegen kunt komen wanneer je de natuur aan het verkennen bentstevige gaasstofmetVersterking toegevoegd op de plekken die het meest nodig zijnNiet alleen zorgen ze ervoor dat je schoenen langer meegaan, ze zorgen er ook voor dat je voeten alle lucht krijgen die ze nodig hebben. Veel trailrunning-schoenen zijn ook uitgerust metwaterafstotend of waterdicht materiaalzoals van hoge kwaliteitGORE-TEX membraan ↗.Dus zelfs als het buiten nat is of je springt heen en weer tussen beekjes en plassen, blijven je voeten gegarandeerd droog. Houd er echter rekening mee dat je schoenen waarschijnlijk een beetje stugger zullen zijn vanwege die extra laag, dus het is belangrijk om te weten onder welke omstandigheden je zult bewegen bij het kiezen van je paar.

De zool - stevig en duurzaam voor de best mogelijke grip

De buitenzool van trailschoenen is deallesbepalende factorvoor de hoeveelheidgripje zult hebben. Het moet stevig en duurzaam zijn om ervoor te zorgencomfort, veiligheidenprestatieop elk soort terrein.

Constructie van de buitenzool

De buitenzool van trailschoenen is gemaakt van stevig, antislip rubberom een goede grip te bieden en het best mogelijkebescherming tegen slijtage en scheuren. Bij Mammut vind je ook ontwerpen met Vibram Megagrip-buitenzool ↗Voor dat beetje extra grip op bijzonder nat en glad terrein. Bovendien zullen je schoenen nog lichter zijn dankzij de toevoegingLitebase technologie. Tussen de buitenzool en het bovenmateriaal, een lichtgewicht en flexibele tussenzool gemaakt van EVA(Ethyleen Vinyl Acetaat) biedtPerfect dempingom de impact van je voeten op de grond te verzachten.

De dikte en stevigheid van de tussenzool worden bepaald door het ontwerp en beoogd gebruik van de schoen: Trailschoenen voor lange runs of runs op hardere ondergronden hebben meestal een dikkere en zachtere tussenzool om je dat extra beetje demping te geven. Schoenen voor kortere runs of runs op zachtere terreinen hebben over het algemeen een dunner, steviger tussenzool om je een betere verbinding met de grond te geven.

Profiel en noppen

Trailrunning schoenen hebben meestal een bijtend profiel met lange noppenom je maximale tractie te geven op modder of nat gras en bladeren. Denk erover na alsof je een paar klauwen hebt die in de grond graven om je veilig te helpen de steilste hellingen te beklimmen - allemaal zonder extra belasting voor je lichaam. Als je voornamelijk op droger en harder terrein rent zoalspuin, grof grindofrotsachtige oppervlakken, schoenen met een minder agressief loopvlak en Kortere nokkenWorden je beste vriend. Omdat ze een veel groter oppervlak hebben dat in contact staat met de grond, zullen ze je extra stabiliteit geven. .

Stabiliteit & pasvorm - stevige grip, maximale bescherming

Trail running staat bekend om zijn letterlijke hoogte- en dieptepunten en soms behoorlijk verraderlijke stukken. Daar komen jouw schoenen zonderStabiliteitKomt binnen. Ze bieden je alle ondersteuning die je nodig hebt, zodat je op koers kunt blijven - zelfs op oneffen terrein. AGoed geconstrueerde buitenzoolmetversterkte hiel- en zoolkappenZorgt ervoor dat je voeten stevig staan, waardoor het risico op het verzwikken van je enkel en andere blessures wordt verminderdstrakke en veilige pasvormZorgt ervoor dat uw voet gestabiliseerd is tijdens snelle bewegingen en op uitdagend terrein. De manier waarop u uw veters strikt is even belangrijk als het perfecte comfort. Een geweldig alternatief voor klassiek veteren is het innovatieveBOA® Fit-systeem.Het bestaat uit een Micro verstelbaar wielverbonden met een sterk, maar lichtgewicht koord. Door simpelweg het wiel aan te passen, wordt het koord gelijkmatig strakgetrokken, waardoor het gemakkelijk wordtSnel en nauwkeurig de pasvorm aanpassenAan uw behoeften aanpassen - zelfs onderweg. Maar er is meer: Doordat de druk gelijkmatig over uw voet wordt verdeeld, kunt u veilig afscheid nemen van drukplekken en wrijving.

Flexibiliteit – onbelemmerde beweging, jouw manier

Hoewel stabiliteit belangrijk is, heb je ook voldoende flexibiliteit nodig om vrij en zonder beperkingen te kunnen bewegen. Trailrunningschoenen zijn specifiek ontworpen om
complementeer je beweging.Ze zijn niet zo star alsWandel- en trekkingsschoenen ↗Hierdoor biedt het een goede hoeveelheid flexibiliteit waardoor je voet natuurlijk kan rollen en zich kan aanpassen aan oneffen terrein

Hoe je de perfecte trailrunning schoenen kunt vinden

Eerst het belangrijkste: Trail running schoenen moetenPas je individuele hardloopstijl aan. Denk eraan alsof je de perfecte afspeellijst kiest voor je training. Bij Mammut vind je een breed scala aan dames hardloopschoenen voor trailrunning ↗enheren trail running schoenen ↗. Hieronder hebben we de belangrijkste kenmerken samengevat waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw paar:

Ken je pad

Elk pad is anders. Of je nu eerder geneigd bent om te veroverenrotsachtige bergpadenOfzachtere paden door het bos, het type trailrunning dat je doet, moet je schoenkeuze bepalen

1. Kruislandweg

Cross country runs usually take you along soft, uneven and sometimes muddy trails. Accordingly, shoes that offer

Crosscountryruns voeren je meestal over zachte, oneffen en soms modderige paden. Dienovereenkomstig, schoenen die biedengoede grip en stabiliteitZijn de perfecte keuze voor dit soort activiteit. Ze zouden moeten hebben eenuitgesproken profielenLangere noppenom optimale grip op glad terrein te bieden, terwijl tegelijkertijd aanbiedengoede dempingom de impact op te vangen veroorzaakt door rennen op een oneffen oppervlak.

2. Bergen rennen

Mountain runs gaan allemaal over het rennen bergopwaarts, meestal langs stenige en rotsachtige paden. Hier zijn lichtgewicht en stevige schoenen met een rubberen neuskap de ideale keuze. Ze zouden je voeten stevig op hun plek moeten houden en tegelijkertijd bescherming bieden tegen scherpe rotsenGoede dempingis van essentieel belang om de druk op je gewrichten tijdens een bergloop te verminderen.

3. Berglopen

Als je aan skyrunning doet, navigeer je door alpiene omgevingen op duizelingwekkende hoogtes van meer dan 2.000 meter boven zeeniveau. Om aan deze eisen te voldoen, moeten je trailschoenen beschermende rubberen neuskappen en rubberen randen hebben voor maximale demping en bescherming. Ze moeten stevig zijn zodat je stevig kunt staan op rotsachtig en zelfs gevaarlijk terrein, maar moeten ook de juiste hoeveelheid biedenflexibiliteitzodat je snel kunt bewegen wanneer dat nodig is. .

4. Ultraloop

Ultra Trails draaien om lange afstanden en vinden meestal plaats gedurende een aantal uren, soms zelfs dagen. Comfort en uithoudingsvermogen zijn hier essentieel. Daarom hebben je schoenen niet alleen nodigvolgende-niveaudekkingom die lange afstanden voor je lichaam zo gemakkelijk mogelijk te maken, maar zou ook moeten zijnAdemendom je voeten droog en comfortabel te houden gedurende.

5. Snelle wandeling

Snelwandelen is een snelbewegendere, intensievere vorm vanwandelen ↗. Voor dit soort activiteit moeten je schoenen zijnlichtgewichtenFlexibelDus kun je snel bewegen. Tegelijkertijd is goede demping essentieel om de druk op je gewrichten te verlichten wanneer je lange afstanden rent. Onze favoriet: De Eiger Speed BOA® High GTX trailrunning-schoen ↗.Met zijn Vibram Megagrip buitenzool,BOA® Fit-systeemengeïntegreerde gamascheJe hebt alles wat je nodig hebt om een nieuw persoonlijk record te vestigen op weg naar de top. Je kunt het ook gebruiken met semi-automatische stijgijzers en rockerhendels voor extra veiligheid bij het navigeren van uitdagende plekken op gletsjers. Vraag het maar aan onze snelle bergbeklimmers Nico Hojac en Adrian Zurbrügg, die een nieuw snelheidsrecord vestigden bij het klimmenEiger, Mönch en Jungfrau ↗met hun Eiger Speed-schoenen.

De juiste maat en pasvorm

De juiste maat en pasvorm van je trail running schoenen zijn de allesbepalende factoren voor een leuke en veilige loopervaring. Om het vinden van de perfecte schoen zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we een toegewijde checklist samengesteld met alle belangrijke punten:

  • Ruimte voor je tenenZorg ervoor dat je tenen genoeg ruimte hebben bij het passen van schoenen. Over het algemeen is het het beste te zorgen voor ongeveer een duim breedte ruimte tussen je langste teen en de punt van de schoen. Bij berglopen hebben je tenen doorgaans de neiging om naar voren te schuiven. Als er niet genoeg ruimte is, is de kans groot dat je tenen tegen de neus van de schoen worden gedrukt, wat resulteert in blauwe plekken of zelfs pijnlijke nagelblessures. .

  • Een strakke, maar comfortabele pasvorm: Je schoenen moeten strak genoeg zitten om te voorkomen dat je voet schuift, maar niet te strak zodat ze je voeten in elkaar drukken of blaren veroorzaken. De pasvorm rond de enkel en hiel is vooral belangrijk. Je voet moet stevig op zijn plek worden gehouden aan alle kanten, en er mag geen wrijving of knijpen zijn.

  • Houd je oog op de breedte: Niet alleen de lengte is belangrijk, de breedte van de schoen is even belangrijk om ervoor te zorgen dat maximale comfort wordt gegarandeerd. Als de schoen te strak zit, kunnen je voeten gevoelloos worden of blaren ontwikkelen. Als de schoen te wijd is, zul je niet de vereiste stabiliteit hebben.

  • Probeer 's middags schoenen uitOnze voeten hebben de neiging om op te zwellen gedurende de dag, vooral wanneer je veel loopt of staat. Dus wanneer je schoenen past, is het het beste om dit 's middags te doen wanneer je voeten waarschijnlijk iets groter zullen zijn dan normaal. Dit geeft je een veel beter idee van de daadwerkelijke maat van je voeten wanneer je gaat hardlopen.

  • Draag hardloopsokkenBij het passen van schoenen, zorg ervoor dat je hetzelfde soort sokken draagt als wanneer je gaat hardlopen. Hardloopsokken zijn vaak dikker dan gewone sokken, wat betekent dat ze een aanzienlijke invloed zullen hebben op hoe goed je schoenen passen.

  • Simuleer je hardloopbewegingenSta niet stil als je sportschoenen aan het passen bent. Ren een beetje rond in de winkel en voer typische bewegingen uit om te zien hoe de schoen aanvoelt. Sommige winkels hebben zelfs aangewezen hardloopgebieden of loopbanden, zodat je je nieuwe uitrusting meteen kunt testen.

De perfecte demping

Afhankelijk van de afstand en het soort ondergrond waarop je rent, is de juiste demping cruciaal. Als je goede lange termijngepland, met name op eenharde oppervlakte, je hebt nodig veel dempingOm de druk op je gewrichten te verlichten. Als je slechts een korte afstand gaat afleggen, of op zachtere ondergrond gaat rennen, zul je niet zoveel demping nodig hebben, zodat je voeten beter contact kunnen maken met het oppervlak. En over dat punt gesproken: tijd om een snel gesprek te hebben over "pronatie" en "hielval":

Trail running schoenen en pronatie: Waar je op moet letten

Pronatie is de professionele term om de natuurlijke beweging van je voetTijdens het rennen. Specifiek de manier waarop je voet naar binnen draait. Of je je voet beweegtNeutraal, overpronerenjouw voet (dwz. draai het te veel naar binnen) of Supineren van je voet(i.e. draai het minder dan normaal naar binnen): Voor elke voet is er een perfecte schoen. Ben je het neutrale type? Kies dan het beste een goed uitgebalanceerd schoenmodel. Heb je de neiging tot overpronatie? Stabiliteit is de belangrijkste eigenschap om op te letten. Ben je meer een "Supinator"? Demping is je beste vriend. Er is nu waarschijnlijk één vraag die door je hoofd speelt: Hoe weet je wat voor type je bent? Om daarachter te komen, kun je een vindenpersoonlijk advies in een gespecialiseerde winkelen houd een oogje in het zeil slijtagepatroon van je oude schoen. Het belangrijkste is echter: Luister naar je gevoelDe juiste schoen voelt niet alleen echt goed aan je voeten, maar zal ook je natuurlijke beweging tijdens het hardlopen aanvullen.

Wat is een hielhendel?

Wanneer het aankomt op trailschoenen, verwijst de hieloverbrenging naar deVerschil in hoogtetussen de zool van een schoenhaken Voorvoet.Deze meting is enorm belangrijk, omdat het een enorme invloed heeft op de hardloopdynamiek en de druk op je benen. Trailschoenen met een lage hakhefboommeting tussen "0 en 4 millimeterLaat je natuurlijke looptechniek schitteren. Ze zijn de perfecte keuze voor hardlopers die een minimalistische gevoel waarderen en regelmatig een grote verscheidenheid aan paden verkennen. Aan de andere kant, schoenen met een hogere drempel tussen8 en 12 millimeterzorgen voor verbeterde demping in het hielgebied, waardoor je een extra mate van comfort krijgt tijdens lange runs, vooral op oneffen terrein. Een hielhefboom tussen4 en 8 millimeterslaat eengeweldig evenwichtTussen natuurlijke hardlooptechniek en extra demping. Bovenop het ondersteunen van de natuurlijke afrollende beweging van je voet, met name in het voorvoetgebied, bevordert het spieractivatie en biedt tegelijkertijd demping in het hielgebied voor ietwat langere runs.

Ademend vs waterdicht

Hier moet je uitzoeken wat het beste is voor je eigen persoonlijke behoeften: Heb je schoenen nodig dieademend,Of is het belangrijk omHoud je voeten droogte allen tijde? Waterdichte schoenen zijn geweldig wanneer het buiten nat is, maar je voeten kunnen een beetje te zweterig worden in hete temperaturen. Ademende schoenen zijn perfect voor droge en warme weersomstandigheden. Zorg er dus voor dat je weet inwelk klimaatU rent het vaakst.

Duurzaamheid – gemaakt voor vele avonturen

Als het op trailschoenen voor hardlopen aankomt, is een lange levensduur geen luxe, maar absoluut noodzakelijk. Je pusht jezelf niet alleen tot het uiterste: Ook je schoenen worden zwaar belast. Dus is het belangrijk om te investeren in eenstevige,hoge kwaliteitpaar. Goede schoenen gaan lang mee, en zorgen de hele weg voor comfort en veiligheid. Bij Mammut staan we voor je klaar –bewezen kwaliteitenuitzonderlijk vakmanschapZijn waar we ons op richten.

PuntOok de schoenen van de hoogste kwaliteit zullen uiteindelijk sporen gaan vertonen wanneer je ze veel gebruikt. Met de juiste verzorging kun je echter nog vele jaren van hun gezelschap genieten.

De juiste zorg - partners voor langer

Je trail running schoenen zijn veel meer dan alleen uitrusting - ze zijn trouwe metgezellen voor elke reis, waar de weg je ook brengt. Maar zoals we allemaal weten, zijn het niet alleen de wilde paden die ze uiteindelijk zullen verslijten. Om ervoor te zorgen dat je trail running schoenen de komende jaren je vertrouwde partner zullen zijn, dejuiste zorg na elke enkele runis essentieel.

Eerst goed schudden om al het vuil en stof kwijt te raken. Misschien moet je ze zelfs trakteren op een zachte douche. Zorg er gewoon voor dat je uit de buurt blijft van de wasmachine, die net zo vriendelijk is voor je schoenen als een steile helling is voor je knieën.

Als het gaat om het drogen van je schoenen, zijn ze net als jij: Ze houden er absoluut vanfrisse lucht.Dus laat ze ergens vallen in deschaduw, ver weg van kachels of direct zonlicht om krimpen of vervorming te vermijden. En wanneer het weer tijd is om ze waterdicht te maken zodat ze klaar zijn voor plassen en regen, zorg ervoor dat je speciale verzorgingsproducten gebruikt zoalscoatingsprays, wasofecologische impregneermiddelen.Op die manier blijven je trailschoenen waterdicht, terwijl ze ook ademend blijven.

Bovendien is het altijd goed om een oogje in het zeil te houden op de enigeennadenom eventuele te identificerenTekenen van slijtage en schadeZo snel mogelijk. Net als met het touw dat je veilig houdt tijdens het klimmen, wil je zeker weten wanneer het tijd is voor een nieuw paar. Als je wat teder, liefdevolle zorg toepast, zullen je trailschoenen klaar zijn wanneer het tijd is voor een nieuw avontuur.

Kan ik trailrunning schoenen gebruiken voor wandelen?

Trail running schoenen zijn veelzijdig genoeg om zich thuis te voelen bij snelle berglopen, evenals tijdens een ontspannen wandeling. Omdat ze zo lichtgewicht en flexibel zijn, zijn er tal van voordelen aan het dragen van hen wanneer je je volgende wandelpad bewandelt. Hunuitstekende gripmaakt het mogelijk om vol vertrouwen allerlei terreinen te navigeren, terwijl hun ademendheidMaakt ze tot de perfecte keuze op warme dagen. De meeste trailschoenen bieden echter niet zoveel stabiliteit en bescherming voor je enkels als gewoneWandelschoenen ↗ofbergbeklimmingsschoenen ↗Zou dit minder geschikt kunnen maken voor lange wandelingen of uitdagender terrein. Dus als je een ontspannen wandeling plant of een korte, snelle tocht wilt maken, zijn trailschoenen de perfecte keuze. Voor veeleisendere of langere trektochten met zware rugzakken zijn stevige wandelschoenen mogelijk meer geschikt.

Wat is het verschil tussen trailschoenen en reguliere hardloopschoenen?

Trailrunning schoenen zijn echte alleskunners als het gaat om rennen. Ze zijn geweldig voorhardlopenWanneer je route je oversteekt Verschillende soorten terreinen langsonregelmatige padenVer van het platgetreden betonpad. Met een zool die aanvoelt als een mountainbikeband, plus de extra laag vanbeschermingenStabiliteit, ze zijn je ideale metgezellen om de grote buitenwereld te veroveren.

Aan de andere kant van het spectrum, regelmatigHardloopschoenenzijn eerder zoalsgestroomlijnde stadslopers, gemaakt voor het leven ingelijkmatig asfalt. Omdat ze veel lichter en leniger zijn, zijn ze perfect voor snelle runs op harde, vaste grond. Hun profiel is vergelijkbaar met dat van een racefietsband – gemaakt voor maximale efficiëntie en snelheid op gelijksporige banen.

Nu je alle informatie hebt die je nodig hebt, staat er niets meer tussen jou en je volgende trailrunning avontuur. Onthoud gewoon dat elk terrein zijn eigen uitdagingen met zich meebrengt, dus je moet altijdKies je schoenen dienovereenkomstig.Met de juiste trailrunninguitrusting ↗, met de juiste voorbereiding en de moed om van de gebaande paden af te wijken, ben je helemaal klaar om te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. 3, 2, 1… GAAN!

Hoe trailrunning schoenen te kiezen - Een koopwijzer | Mammut (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Neely Ledner

Last Updated:

Views: 6640

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Neely Ledner

Birthday: 1998-06-09

Address: 443 Barrows Terrace, New Jodyberg, CO 57462-5329

Phone: +2433516856029

Job: Central Legal Facilitator

Hobby: Backpacking, Jogging, Magic, Driving, Macrame, Embroidery, Foraging

Introduction: My name is Neely Ledner, I am a bright, determined, beautiful, adventurous, adventurous, spotless, calm person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.